Een kort antwoord: overal. In een huis wordt geleefd. En over het algemeen behoorlijk intensief.
Daardoor is het altijd mogelijk dat er ergens in of rond het huis een lekkage ontstaat. Een rijtje mogelijkheden, in willekeurige volgorde: een gesprongen waterleiding van een buitenkraan, omdat die niet was dichtgedraaid. Een lekkage in de badkamer omdat het putje verstopt was. Een lekkage in de bijkeuken omdat de wasmachine voor problemen zorgde. Zo is er altijd een goede reden te verzinnen waardoor een sprake kan zijn van een lekkage of een lekkage kan ontstaan.
En dan hebben we het dak en wat daarop gebeurt, nog niet eens benoemd. Ook de schoorsteen is een notoire veroorzaker van lekkages. Er zijn overigens verschillende manieren om het risico van een lekkage flink te beperken. Daarbij kun je denken aan een hoop dingen, maar het belangrijkste is dat je met periodiek onderhoud flink in kunt spelen op de plekken waar iets mis dreigt te gaan. Een loodgieter kan je voor wat betreft de waterleidingen, verwarmingsbuizen en al die andere kwetsbare plekken goed adviseren.
Wat kan je nog meer doen om lekkages te voorkomen?
Het belangrijkste: laat waterleidingen en verwarmingsbuizen altijd door een erkende of gecertificeerde loodgieter aanleggen. Dat is verschrikkelijk belangrijk. Je wilt niet dat er een lekkage ontstaat doordat je zelf hebt lopen klungelen met de watertoevoer of door een andere reden. Dat is echt zonde. Daarnaast is het verstandig om regelmatig je dak te laten controleren en niet te wachten tot het echt gaat druppen.